Evde Elektrikli Araç Şarj Edilir Mi?

Evde Elektrikli Araç Şarj Edilir Mi?

 

Evde elektrikli araç şarj edilir mi sorusu elektrikli araç sahipleri tarafından merak ediliyor. Elektrik araç kullanımının yaygınlaşması, sürücülere alternatif bir yol sunuyor. Bu aracın çalışması için şarj deposunun dolması gerekiyor. Dolayısıyla elektrikli araçlar, şarj sistemi ile çalışıyor. Benzin ve gaz kullanımının gerekli olmaması, çoğu sürücü için ekonomik bir çözüm olarak görülüyor. 

Elektrikli araç evde şarj edilir mi sorusunun yanıtı böylelikle büyük bir önem kazanıyor. Elektrikli araçlar, evde şarj edilebiliyor. Ancak bunun için gerekli bir şarj ekipmanı söz konusudur. Peki bu aracın evde şarj edilebilmesi için hangi ekipman gerekmektedir? İşte bu sorunun yanıtı da elektrikli araç istasyonu olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bu ekipman belirli bir kurulum süreci gerektiriyor. Elektrikli araç istasyonu nedir, ne işe yarar ve nasıl kurulur gibi soruları merak ediyorsanız bu içeriği okumaya devam edebilirsiniz. 

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nedir?

Elektrikli araç şarj istasyonu, belirli noktalarda bulunan şarj dolum tesisleridir. Benzin istasyonu, otopark, AVM ve otomobil galerinde bu şarj istasyonları mevcuttur. Hızlı ve etkili şarj dolumunu sağlayan elektrikli araç istasyonunu evde kullanmak da mümkündür. Ancak bunun için ev tipi şarj istasyonunun seçilmesi önemlidir. 

Elektrikli araçların şarj edilmesini sağlayan elektrikli araç şarj istasyonu, günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Evde bunu kullanmak için belirli bir kurulum ekipmanı gerekmektedir. Konforlu, ekonomik ve güvenli bir şekilde elektrikli aracını kaliteli şarj performansıyla kullanmak isteyenler şu anda bu alternatif yolu tercih ediyorlar.  

Eve Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurulum Maliyeti Ne Kadar?

Eve elektrikli araç şarj istasyonu kurulum maliyeti merak edilen önemli konulardan biridir. Bu maliyetin çeşitli faktörlere göre değişkenlik gösterdiğini belirtmek isteriz. Öncelikle tercih edilen şarj istasyonu türü dikkate alınmalıdır. Ev için genelde Alternatif Akım (AC) şarj istasyonları ve Doğru Akım (DC) şarj istasyonları kullanılmaktadır. Bu şarj istasyonlarını kıyaslayarak hangisinin daha maliyetli ya da ekonomik olduğuna karar verebilirsiniz. 

Öte yandan, şarj istasyonu kapasitesi, elektrik altyapısı ve benzer faktörler maliyeti etkilemektedir. Tüm bu faktörlerin marka ve modele göre değişeceğini de belirtmekte fayda var. En önemli kısım olan montaj ve kurulum da maliyetlerde büyük rol oynamaktadır. Genel olarak bu faktörlere göre elektrikli araç  şarj istasyonu kurulum maliyeti belirlenir. 

Evde Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurmak İçin Yapılması Gerekenler

Evde elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için yapılması gereken bazı eylemler vardır. Bu süreçte öncelikle detaylı bir araştırma yapılmalı ve yasal adımlar atılmalıdır. Dolayısıyla herkes, evine elektrikli şarj istasyonunu kurabilir demek yanlış olabilir. Bu durumda bazı yasal izinlerin alınması gerekir. Elektrikli araç şarj istasyonu açarken alınacak izinler, ruhsat alınması açısından önemlidir. 

Evde elektrikli araç istasyonu kurmak için elektrik şebeke işletmecisine başvuruda yapılması gerekiyor. Elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu, ilgili şebeke işletmecisinin olumlu görüş bildirmesi durumunda gerçekleştirilecektir. Şebeke işletmecisinden olumlu görüş alınamadığı takdirde, şarj istasyonu kurulumunu gerçekleştirmeyi planlayan şarj firması EPDK'ya itirazda bulunma hakkına sahiptir. Bu başvuru sonucunda lisans alınmaktadır. 

Elektrikli araç şarj istasyonu kurulumunda uzman kişilerden destek almak önemlidir. Sorunsuz ve kesintisiz şekilde kullanmak için belediyeye de müracaat etmek gerekecektir. Bu kapsamda elektrik güvenliği ve iş sağlığı izinleri verilecektir. Ayrıca evin yangın güvenliği sağlayıp sağlamadığı da göz önünde bulundurularak izin verilir. Tüm bunlardan sonra yasal kurallar ile evin elektrikli şarj istasyonu için uygun olup olunmadığına bakılır. Eğer her açıdan uygunsa yasal izinler verilir ve kurulum süreci başlayabilir. Elektrikli araç şarj istayonuna Milenerjiticaret.com adresinden ulaşabilirsiniz.


 
Etiketler: Evde Elektrikli Araç Şar Edilir mi?
Ağustos 15, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR